FAQ

Vanliga frågor & svar kring gymnasiepROGRAMMEN
Restaurang & Livsmedel och Hotell & Turism

 

Lakidoris träffar kocken Amanda och ställer alla möjliga frågor om restaurangprogrammet och hur det är att jobba som kock. 

 

Om utbildningarna

Blir jag högskolebehörig?
Ja! I grunden ger alla utbildningar inom Hotell- och turism samt Restaurang- och livsmedel högskolebehörighet.

Var kan jag studera Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller Hotell- och turismprogrammet?
Du kan läsa programmen på massor av orter i Sverige. Kanske till och med närmre än du tror? Kolla här!

Måste jag ha förkunskaper innan jag söker till programmen?
Nej, inga alls. Du är så välkommen oavsett tidigare kunskaper!

Vad är snittet på intagningspoängen för programmen?
Det varierar från skola till skola.

Lärling

Vad är lärling och hur funkar det?
Om du väljer att gå din utbildning som gymnasielärling så betyder det att du är minst ½ din utbildningstid ute på en arbetsplats. Däremot läser du exakt samma kurser som om du skulle vara heltid i skolan.

Får jag betalt som lärling?
Som lärling får man extra studiebidrag varje månad.

Blir jag högskolebehörig?
Du kan även här få högskolebehörighet som lärling, det är du som bestämmer de kurser som ger dig behörighet.

Praktik

Har jag praktik under utbildningen?
Minst 15 veckor av utbildningen är ute på arbetsplats för att du ska få så mycket erfarenhet som möjligt.

Kan jag praktisera utomlands?
Ja! Många skolor samarbetar med företag utomlands som man kan göra sin praktik på.

Får jag betalt under praktiken?
Eftersom praktiken är en del av din utbildning kan man inte få betalt.

Efter gymnasiet

Är det svårt att få jobb?
Nej! Det finns ett brett utbud av arbeten att välja på efter utbildningen.

Är det bra betalt?
Som i alla andra yrken så ökar lönen ju mer erfarenhet och större ansvar du tar.

Kan jag göra karriär i besöksnäringen?
Ja! Karriärmöjligheterna är i det närmaste oändliga och slutar inte vid självklara yrken som kock eller receptionist – de innefattar allt från konditor och bergsguide till hotellchef och eventplanerare. Och branschen växer så det knakar – både i Sverige och internationellt. Var man än befinner sig i världen finns det jobb.