Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Några rader om programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger en bra grund för en framtid inom mat- och restaurangbranschen. Du lär dig om traditionella och moderna metoder och om råvarorna som används. Samtidigt lär du dig om organisering, ekonomi och företagande.

Visste du att om man pluggar Restaurang & Livsmedel på gymnasiet så får man högskolebehörighet, det är bra om man vill plugga vidare efter några år!

Film från en helt vanlig dag på RL-programmet, Grillska Gymnasiet i Sundbyberg

Inriktning kock

Att vara kock är att utföra ett hantverk. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete.  Kock är ett kreativt yrke där man skapar maträtter och hela tiden utvecklas. Som utbildad kock kan man arbeta var som helst i hela världen!

Att arbeta som kock innebär att man arbetar i ett team, där alla har olika uppgifter. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och vilken typ av kök du arbetar i. Man kan arbeta på små häftiga restauranger eller i stora kök och laga mat till större tillfällen.

Utöver att laga mat till gäster så jobbar man med förberedelser till nästa dag, göra inköp, välja råvaror, utveckla menyer och testa olika recept. Karriärmöjligheterna inom yrket är stora och många. Kock är ett framtidsyrke där de flesta får jobb direkt efter gymnasieutbildningen.

Inriktning servering

Har du en passion för mat och dryck och tycker om att ge bra service till gäster? Då är servering ett yrke som skulle passa bra för dig. Att arbeta med servering innebär att man arbetar i grupp och tar hand om gästerna på restaurangen för att de ska få en så bra service som möjligt. Social kompetens är A och O. En stor del av arbetet går ut på att ta emot beställningar, rekommendera och servera mat och dryck. Servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.

Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. Det finns goda och många karriärvägar inom yrket. Efter några år inom servering kan man utvecklas och börja arbeta som hovmästare eller restaurangchef.

Yrket passar speciellt dig som vill jobba på flera platser i Sverige eller världen, då man ofta kan arbeta som säsongspersonal på andra orter.