Inspireras av

Namn: Frida Ronge
Ålder: 33 år
Yrke: Gastronomisk ledare på Tak och UNN

Jag arbetar som gastronomisk ledare för TAK och UNN. Det innebär att jag ansvarar för helhetskonceptet för mat, dryck miljö och utveckling av nya koncept och aktiveringar samt mycket PR av olika slag.

Vad gör du på dagarna?
Allt från att skriva menyer, skapa nya rätter, fotojobb, intervjuer, ledningsgruppsmöten, nya koncept och aktiveringar, TV-uppdrag, nätverk genom möten och andra tillställningar, peppar och samarbetar tajt med avdelningsledare och personalen. Och yogar när jag får tillfälle.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Framförallt friheten i min tjänst där jag planerar min tid ganska fritt och får vara kreativ, samt att lära sig jobba i ett stort team. Och tilliten från Petter Stordalen och Nordic Hotels & Resorts. Att han och de litar på mig och mina idéer.

Vad är svårast?
Att få tiden att räcka till för allt jag vill påverka, utveckla och säkerställa. Samt att privatlivet inte får den plats den kanske behöver i vissa stunder. Det är något jag kämpat med i många år, för båda är lika viktigt. Balance is the key men det är också det svåraste, framförallt om man är lite envis och är perfektionist.

Vad har du för tips till någon som vill göra det du gör?
Vara målinriktad, fokuserad och sätt egna mål. Bestämma dig och kämpa! Ingenting kommer gratis, man måste prioritera saker och kan inte vara med på allt. Välja ut det viktigaste och göra det fulländat och hjärtligt. Väldigt viktigt att ha roligt och ge tillit till övriga medarbetare och personal. De är det viktigaste du har!

www.fridaronge.se

Namn: Jolanda Edvardsson
Ålder: 
19
Yrke:
I våras tog hon studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Åre gymnasieskola. Jolanda har arbetat på flera restauranger i Åre och jobbade i Lysekil i sommar.

Hejsan Jolanda! Du tävlar i klassen restaurangservering, vad ingår i den?

– Vi tävlar i tre dagar som har varsitt tema: bistro service, fine dining och bar och lounge. Vi ska bland annat kunna doft och smak på vin, sprit, likörer och dessertvin. Det ingår också att servera, så klart, att duka upp bord, skära fruktsallad, vara barista med mera. Det är jättemånga moment, men det är kul också att det är så brett!

Hur tränar du?

– Jag har daglig kontakt med min coach, Marcus Nyberg, ägare av bland annat Mat & Destillat i Lund. Jag kommer att åka ner till honom varannan vecka för att träna och sedan ska jag bo där en hel vecka innan tävlingen för att köra hårdträning. Jag tränar också hemma varje dag på till exempel på doft och smak.

Är du nervös?

– Innan var jag lugn, nu känner jag mig lite stressad, men jag tror jag kommer känna mig lugnare nu när jag börjar hårdträna.

Vad tror du blir tuffast?

– Om det kommer ett moment jag inte är bredd på, att då ha fokus, hålla lugnet och göra allt i sin egen takt. Hela Yrkeslandslaget har en mental coach som vi kommer att träna med i hur vi ska hantera stressade tävlingssituationer. Det är jättebra och nyttigt.

Vad drömmer du om i din yrkesframtid?

– Jag vill jobba med servering nu ett tag, sen vill jag gärna jobba i New York och på en lyxkryssare i Karibien, så att jag får mycket erfarenhet från olika ställen. Sen drömmer jag om att öppna en egen restaurang i framtiden.

Källa: UHR – Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger.

Namn: Fabian Kalf-Hansen
Ålder: 26
Yrke: Krögare och kock, Kalf & Hansen

Vad gör du på dagarna?
Mina dagar brukar börja på vår restaurang i Hammarby Sjöstad. Där går jag igenom dagen och veckan med köket, gällande beställningar och catering. Efter det brukar det vara lagom till att lunchen sätter igång och då står jag med i köket under service (11-14). När lunchservicen är färdig börjar vi lägga maten som vi gör till SJ och där närvarar jag vid genomgången och uppstarten, för att sedan åka vidare till vår andra restaurang på Mariatorget och vara med lite under eftermiddagen och kvällen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är att jag aldrig kommer bli färdiglärd och att jag får jobba med människor som driver mig framåt. Och självklart mat, jag älskar mat. Jag vet faktiskt inte vad jag annars skulle vilja jobba med, jag får träffa människor som gör ett otroligt arbete på olika plan och inom olika områden.

Bönderna som vi köper grönsaker ifrån är sådana eldsjälar och brinner så mycket för det dom gör att det blir omöjligt att välja något annat än deras råvaror.

Vad är svårast?

Det svåraste är nog att få tiden att räcka till. Det är oftast mycket som jag vill hinna med, och lära sig att prioritera det som tiden läggs på och i vilken ordning det ska göras är något jag kämpar med att få ihop. Det är ofta att många roliga saker händer samtidigt och det är ju lättare att säga ja än nej.

Vad har du för tips till någon som vill göra det du gör?

Först och främst gilla det du gör, annars är det ingen ide att hålla på med det. Jag fick lära mig tidigt att vi ska jobba så pass länge så det är lika bra att hitta det du gillar och brinner för, gör ditt största intresse till ditt arbete. Sen kommer det alltid komma dagar som känns tunga, men så är det i vilket jobb du än väljer.

 

www.kalfochhansen.se

Namn: Josefine Baummann
Ålder: 30 år
Yrke: Konditori/ Bagerichef på Hotel At Six

Vad gör du på dagarna?
Mina dagar börjar alltid med att kolla igenom mail och godkänna min avdelnings arbetade timmar. Sen går jag ut i köket där produktionen är i full gång! Sedan är det dags att börja baka. Mitt jobb är väldigt varierat från dag till dag, ena dagen preppar vi desserter ut till vår restaurang ”Diningroom” och andra dagar förbereder vi desserterna inför våra middagar på eventsidan- allt mellan 50-400 personer. Ibland spritsar vi 1000 småkakor för att sedan glasera en 2 bitars tårta som ska upp till ett rum på hotellet.
Dagen slutar alltid med att jag kollar igenom nästa dag och skriver en lista på vad som behöver göras så att vi lätt kan börja producera direkt på morgonen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att jag tillåts att vara väldigt kreativ och nytänkande! Oftast är det min fantasi som sätter gränserna!
Ingen dag är den andra lik vilket gör att man inte tröttnar. Och jag har världens bästa kollegor! Det är så härligt att få jobba med passionerade människor som sprider glädje och vi har ett fantastiskt samarbete!

Vad är svårast?
Det svåraste är absolut att stå i ett ganska trångt kök. Det gäller att planera sin dag rätt då vi är ca 30 personer som delar på 3 ugnar, så då måste vi se till att ligga steget före i planeringen. Sen är det ett väldigt tungt jobb. Många tunga lyft, ibland måste man lyfta tunga saker över huvudet bara för att man inte kan komma förbi på något annat sätt och det är väldigt slitsamt för hela kroppen.

Vad har du för tips till någon som vill göra det du gör?
Det bästa du kan göra är att gå ut på praktik! Om man vill bli konditor/ bagare så finns det nästan alltid jobb att få. Men som arbetsgivare är det svårt att anställa någon man inte sett jobba. Så jag skulle ringa runt till stans bästa konditorier/ bagerier/ restauranger och fråga om man kan få komma och praktisera några veckor. Ja, det är obetalt- men du får en stor erfarenhet av att vara på olika arbetsplatser! Plus att du visar upp dig på närahåll för en arbetsgivare som (om du gör ett bra jobb) alltid kommer tänka på dig först- innan det där CV:t som ligger på kontoret!

www.hotelatsix.com

Namn: Sebastian Gibrand
Yrke: Kock
Ålder: 29

Vad gör du om dagarna?
Planerar och förbereder mig inför Bocuse d´Or (världens mest prestigefyllda kocktävling). Just nu är det fokus på fysik och mental styrka.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Utmaningen och att få möjligheten att mäta mig med några av världens bästa kockar. Nätverket man skapar sig genom det här yrket är helt fantastiskt och man får dessutom vänner runt om i världen.

Vad är svårast?
Helt klart det mentala, det gäller att vara förberedd vilket jag är. Varje detalj jag kan förrättar tror jag kommer vara avgörande under VM i Lyon.

Vad har du för tips till någon som vill göra det du gör
Att lägga upp en tydlig plan och se till att man är ordentligt förberedd på alla plan. Det är viktigt att våga ta hjälp och inte tro att man klarar det på egen hand, det handlar om teamwork.

www.instagram.com/sebastiangibrand

Namn: Daniella Lundh Egenäs
Ålder: 30 år
Yrke: Sommelier

Vad gör du på dagarna?
Arbetar på restaurang Agrikultur som sommelier.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få vara med och ge gästerna en upplevelse, testa en ny kombination av mat och dryck. Sprida glädje. Guida genom nya vindistrikt och låta gäster testa viner från områden de inte ens visste fanns.

Vad är svårast?
Få folk att förstå att en middag ute på krogen framförallt handlar om att umgås. Inte den perfekta bilden på Instagram. Att vara i nuet och umgås med de som är viktiga. Samtala. En riktigt bra restaurangupplevelse kan bli ett minne för livet. Njut av stunden och ta tillvara på det du har.

Vad har du för tips till någon som vill göra det du gör?
Var nyfiken, jobba hårt. Vill du bli sommelier behöver du börja som servitris för att kunna arbetet på golvet. Gå en sommelierutbildning när du känner att mer kunskap krävs för att du ska kunna klättra inom branschen men framförallt för att du ska kunna ge gästerna en totalupplevelse. Vi är på krogen för gästernas skull. Men glöm aldrig att det är ett teamwork mellan kök och servis. Lycka till!

www.agrikultur.se

Namn: John Sterner
Ålder: 28 år
Yrke: Sommelier, Djuret

Vad gör du på dagarna?
Jag provar mycket vin med vinimportörer för att hitta nya roliga viner jag vill jobba med. Jag jobbar med prissättning av vin till restaurang, jobbar nära köket för bra att hitta rätt viner till rätt mat.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att sälja roliga viner från vinkällaren till genuint intresserade gäster.

Vad är svårast?
Det svåra är att ständigt behöver vara uppdaterad på vad som händer i vinvärlden. Så fort man känner att man har koll så släpper hela världens vinproducenter en ny årgång.

Vad har du för tips till någon som vill göra det du gör?
Lär känna rätt folk. Gå på alla vinprovningar. Ät på de bästa restaurangerna. Drick ambitiösa viner.

www.djuret.se